Vilvoorde (Frans: Vilvorde, historisch bekend als Filford in het Engels) is een Belgische gemeente in de Vlaamse provincie Vlaams-Brabant. De gemeente bestaat uit de stad Vilvoorde met haar twee buitenwijken Koningslo en Houtem en het stadje Peutie. De bijnaam voor inwoners van Vilvoorde is Pjeirrefretters (paardeneters) omdat paardenvlees (speciaal steak) een geliefd voedingsmiddel is in Vilvoorde.
De officiële taal van Vilvoorde is Nederlands. Er is een Franstalige minderheid van ongeveer 20%, vooral geconcentreerd in de Koningslo-wijk die grenst aan Brussel. De Franstalige minderheid wordt vertegenwoordigd door 3 leden in de gemeente met 33 zetels. De stad herbergt ook een grote Spaanse minderheid. In het centrum van de stad heeft 1 op de 10 inwoners de Spaanse nationaliteit en het aandeel Belgen met Spaanse roots is nog groter. De meesten emigreerden na de Tweede Wereldoorlog uit Peñarroya-Pueblonuevo in Andalusië. Er is ook een grote Marokkaanse gemeenschap en veel kleinere gemeenschappen van recentere immigranten, waaronder Turken, Macedoniërs en Portugezen.
Van 2000 tot 1 augustus 2007 was de burgemeester van Vilvoorde de voormalige Belgische premier Jean-Luc Dehaene.
Bezienswaardigheden
- Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk, Vilvoorde
- Op het centrale stadsplein vind je het neoklassieke stadhuis en een overdekte markthal.
- In de buurt staat het beeld van een Brabants paard, ter herinnering aan de lange traditie van de paardenhandel in Vilvoorde.
- Het huis Kijk-Uit dateert uit de 15e of 16e eeuw.
- De stad heeft ook interessante kerken, waaronder de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk) die in de 14e eeuw werd opgericht, en de basiliek Onze-Lieve-Vrouw-ten-Troost (ingebouwde Onze-Lieve-Vrouw van Troost) de 17e-eeuwse barokstijl en grenzend aan het klooster van de karmelieten.
- Vilvoorde heeft ook een groot aantal parken, zoals het Hanssenspark met Engelse tuinen en het Domein Drie Fonteinen (het “domein van de drie fonteinen”), dat zowel Engelse als Franse tuinen heeft.
- Het Vilvoorde-viaduct, onderdeel van de ring rond Brussel.
- Het voormalige tuchthuis (gevangenis) Vilvoorde.
Evenementen
- Net als veel andere Belgische steden heeft Vilvoorde een carnaval van een week, dat elk jaar plaatsvindt in de week van Vastenavond (eind februari – begin maart).
- Elk jaar, op maandag drie weken na Pasen, wordt er een zeer populaire jaarmarkt gehouden met verschillende wedstrijden en tentoonstellingen van boerderijdieren (paarden, koeien, pluimvee, …), die samenvalt met de start van de jaarlijkse, weeklange beurs met tal van attracties voor kinderen.
Beroemde inwoners
- Jancko Douwama, een Friese edelman die vocht om Friesland van Saksische heerschappij te bevrijden, werd vanaf 1523 tot aan zijn dood in 1533 door keizer Karel V gevangen gezet in kasteel Vilvoorde.
- Jan van Essen en Hendrik Vos (gestorven 1523), kort voordat ze de eerste Lutheranen werden die door de Rooms-Katholieke Kerk werden geëxecuteerd, werden in 1523 in Vilvoorde opgesloten
- William Tyndale (1494–1536), Engelse geleerde en bijbelvertaler, werd gewurgd en verbrand in Vilvoorde, op 6 oktober 1536, de traditionele datum, nadat hij beschuldigd was van ketterij
- Jean-François Portaels, oriëntalistische schilder (1818–1895)
- Jean-Luc Dehaene (1940–2014), voormalig Belgisch premier, MEP en vice-voorzitter van de Conventie over de toekomst van Europa
- Danny Devos (1959), kunstenaar werkzaam in body art en performance art
- Francis Heylighen (1960), wetenschapper die complexe systemen onderzoekt
- Pascal Duquenne (geboren in 1970), acteur
- Yannick Carrasco (1993) groeide op in Vilvoorde.
- Jan Baptist van Helmont (1580–1644), pionier van de chemie
- Paul Panda Farnana (1888 – 12 mei 1930), Congolese intellectueel en activist